Grillade ostron

Grillade ostron
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Grillade ostron

6 ingredienser

Det här är en rätt såväl för ostrondebutanter som ostronfantaster. Servera direkt, exempelvis som en härlig start på grillfesten. /Paul Svensson

Recept kommer från boken Paul grillar.

Här kan du läsa mer om Paul grillar.

Köp alltid ostron som ligger i press, de säljs
ofta per dussin i trälådor med fastspända lock. Eller lägg dem själv i press i kylen. Ostron håller sig nämligen levande upp till en vecka i sin egen juice, så länge de är stängda.

De här ostronen kokas lätt i sitt eget skal och blir väldigt enkla att öppna. Ha en vass tunn kniv till hands att skära av muskeln med när de är färdiga.

**Olivmarinad
**Tomat
Kalamataoliver
Kapris
Citron, skal och fruktkött
Olivolja
Basilikablad

Ingredienser

portioner
  • 12 ostron
  • 4 msk olivmarinad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Lägg 4 lager med aluminiumfolie i en plåt och tryck ner ostronen i folien.
  2. Lägg ostron och folie direkt på grillen grilla med indirekt grillning.
  3. Täck med locket och baka i ca 5 minuter.
  4. Lyft locket och ostronen från grillen.
  5. Ostronen ska ha öppnat sig lätt i framkant.
  6. Stick in kniven och lossa muskeln i överkant.
  7. Lyft av övre ostronskalet och lossa undre muskeln.
  8. Blanda olivmarinaden med olivolja och vinäger.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Toppa varje ostron med en halv matsked olivvinegrett.