Den här vackra gratängen är en familjefavorit hemma hos Pauls Svensson. Aubergine varvas med tomat, mozzarella och färsk salvia. Bjud med en krispig sallad till och middagen är komplett!
Skala och krossa vitlöken. Värm en stor stekpanna med olivolja. Lägg i vitlöken och häll på krossade tomater. Krydda med salt och peppar.
Häll av de blötlagda linserna. Rör ner linserna i tomatsåsen. Låt småkoka.
Skär auberginen i skivor och lägg ut dem på en bricka eller skärbräda. Salta på snittytan och låt stå under tiden du fortsätter.
Skala och skär rödlök i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek lökskivorna hastigt i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över på ett fat.
Stek auberginen så att den får fin färg och yta på bägge sidor i olivolja i stekpannan.
Skär tomater och mozzarella i skivor.
Sätt ugnen på 215 grader.
Ta upp vitlöken ur tomatsåsen. Bottna en ugnssäker form med tomatsåsen. Varva sedan aubergine, mozzarellaost, lök, tomat och salviablad i ett snyggt mönster i formen. Salta och peppra. Toppa med riven parmesan.
Tillaga i ugnen 20-30 minuter.
Skär fänkål tunt, gärna på en mandolin. Lägg i iskallt vatten ca 5 minuter. Häll av låt rinna av väl.
Vänd ihop rucola och fänkål med rödvinsvinäger, olivolja och flingsalt.
Servera gratängen med salladen och gärna surdegsbröd till.