Pavlova med basilika och bär

Pavlova med basilika och bär
Foto: Lennart Weibull
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Pavlova med basilika och bär

6 ingredienser

15 min + tid i ugnen

Receptet kommer från boken "Vegan på 5 ingredienser". "Nu ska vi göra vegansk maräng! Det är lättare än vad du tror. Och lite knäppt. Det som används är spadet från kikärter, med ett snyggare namn heter det aquafaba. Basilikan är viktig här så skippa den inte!" /Siri

Ingredienser

portioner
  • 1 dl kikärtsspad
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl grädde (vegansk)
  • 2 dl blandade bär
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 tsk vinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Vispa kikärtsspad med en elvisp ordentligt i en bunke tills det blir ett styvt skum, tillsätt vinäger och 1 deciliter florsocker, lite i taget, och fortsätt vispa. Tillsätt 1 deciliter till och fortsätt vispa. Marängen ska bli så styv att du kan sätta bunken över huvudet utan att det rinner ut!
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut marängen till en cirkel, gör den cirka 20 centimeter i diameter och gör en liten kant på den.
  4. Grädda i cirka 2 timmar och låt den sedan svalna i ugnen i ytterligare 2 timmar.
  5. Vispa grädden. Klicka ut den på marängen och toppa med bär och basilika.