Béarnaisesås

Béarnaisesås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Béarnaisesås

10 ingredienser

20 min

Egen béarnaise är inte särskilt svårt att göra.

Ingredienser

portioner

Béarnaisesås

  • 150 g smör
  • 1 msk schalottenlök, finhackad (eller gul lök)
  • 4 vitpepparkorn, grovt krossade
  • 3 msk vatten
  • 0,5 msk dragonvinäger
  • 3 äggulor
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk körvel
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  2. Rör sönder äggulorna. Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt den och lite vatten.
  3. Rör ner dragonvinägern. Sjud under vispning tills såsen börjar tjockna. Ställ kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt.
  4. Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle.
  5. Smaksätt såsen med persilja, körvel, salt och peppar.