Wokade sesamkremlor

Wokade sesamkremlor
Foto: Stefan Wettainen
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder

Wokade sesamkremlor

Av: Pelle Holmberg, Jens Linder

Från: Svamplycka

12 ingredienser

Denna smakrika svampwok med koreansk förlaga kan serveras med nudlar, som varm sallad eller som tilltugg. Sesamfrön rostar man lätt i en torr stekpanna eller wok på medelgod värme.

Receptet ger 4 små portioner, eller 2 portioner till huvudrätt.

Ingredienser

Wok

  • 4 dl färsk svamp (exempelvis kremlor och soppar) [eller 1 dl torkad blandsvamp]
  • jordnötsolja att steka i (eller annan matolja)
  • 1 röd paprika, finstrimlad
  • 1 tunt skivad gul lök
  • svartpeppar, ur kvarn
  • ev salt
  • rostade sesamfrön

marinad

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk japansk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mörk sesamolja

Gör så här

  1. Om svampen är färsk, skär den i tunna skivor.
  2. Om den är torkad, blötlägg den i 15 minuter i ljummet vatten.
  3. Släng bort vattnet och låt svampen torka på hushållspapper en liten stund.
  4. Blanda marinadens alla ingredienser i en rymlig bunke och rör om noga.
  5. Lägg i svampen och låt stå i 2 timmar.
  6. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna.
  7. Lägg i svampen med marinad och allt och sedan paprika och lök.
  8. Woka (snabbstek) i 3—4 minuter under ständig omrörning.
  9. Peppra rikligt. Smaka av och salta kanske en aning.
  10. Strö över rostade sesamfrön och servera.