400 g pasta penne (glutenfri för en glutenfri rätt)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1,5 dl olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 krm salt
1 krm strösocker
1 krm svartpeppar
1 krm chiliflakes
0,5 dl kokvatten, från pastavattnet
2 dl parmesanost, finriven
250 g ricotta
1 kruka basilika
Gör så här
Dela ner auberginen i sockerbitsstora kuber. Häll 2 msk salt på auberginen och låt stå och dra i 20 minuter.
Sätt på en stor kastrull med saltat vatten. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken på medelvärme i 0,5 dl olivolja i en kastrull i ca fem minuter.
Lägg i tomatpurén och låt den fräsa med i en halv minut. Häll på tomatkross, kryddorna och kokvattnet från pastan.
Skölj av auberginen. Lägg av den på hushållspapper och lägg mer hushållspapper ovanpå och pressa ut överflödig vätska.
Hetta upp en stor stekpanna och häll i 1 dl olivolja. Stek auberginen på hög värme i ca 5 minuter så den får fin färg och är genomstekt.
Häll av pastavattnet.
Blanda pastan med tomatsåsen, basilikan, hälften av auberginen och hälften av ricottan. Servera i djupa skålar, toppa med aubergine, ricotta och parmesan.