Pepparkaks- och lingonrutor

koket.se
Pepparkaks- och lingonrutor
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Pepparkaks- och lingonrutor

9 ingredienser

50 min

Fyll köket med en underbart god doft av jul med den här sötsyrliga läckerheten - en hybrid mellan paj och kaka. Ät som den är eller bjud som paj med vaniljsås eller Fredriks goda råkräm.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 200 g smör

Fyllning

  • 250 g frysta lingon
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form på 20x20 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienser till smuldegen. Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop degen till en smulig massa.
  3. Tryck ut hälften av smulet i botten av formen som en pajbotten.
  4. Rör ihop lingon, socker och majsstärkelse. Fördela fyllningen i formen.
  5. Avsluta med att strö över resten av smuldegen.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, tills den börjar få färg.
  7. Servera rutorna som de är eller med vaniljsås eller råkräm.