Den godaste potatisen som finns - hasselbackspotatis! Till denna favorit serveras bröd- och pepparstek biff med stuvad spenat. En fantastik helgmiddag du bara måste prova!
2 skivor levainbröd, fint hackat (eller annat ljust osötat bröd)
smör, till stekning
rapsolja, till stekning
salt
Hasselbackspotatis
12 fasta potatisar, skrubbade
30 g smör, kylskåpskallt
salt
svartpeppar, nymalen
3 msk ströbröd
Stuvad spenat
25 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
350 g färsk spenat
25 g smör
salt
muskot
Gör så här
Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatisarna fint, men inte hela vägen igenom. Ställ dem i en ugnssäker form. Salta och peppra väl.
Hyvla smöret med en osthyvel eller klicka ut och täck potatisarna med smör. Strö sist över ströbröd.
Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills potatisarna är riktigt genombakta, krispiga och gyllenbruna.
Stuvad spenat
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar, håll varm till servering.
Bryn smöret i en kastrull. Fräs spenaten i det brynta smöret. Tillsätt stuvningen och låt koka upp. Avsluta muskot och salt
Pepparbiff
Blanda alla pepparsorter och brödet. Salta biffskivorna runt om och klappa in peppar- och brödblandningen på ena sidan av biffskivorna.
Häll olja i en stekpanna och tillsätt smör. Låt smöret tystna och lägg i biffskivorna med brödsidan ner. Stek tills de fått en gyllene färg, vänd och stek tills innertemperaturen är ca 50 grader.
Ta upp ur pannan och låt vila före servering.
Servering
Skär varje biffskiva i fyra bitar och lägg dem fint på tallrikar. Placera hasselbackspotatisar intill köttet och skeda god varm spenatstuvning lite på köttet och ut på tallriken.