Oxfilé Wellington med madeirasås

Oxfilé Wellington med madeirasås
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Oxfilé Wellington med madeirasås

22 ingredienser

ca 1 h 15 m

Hertigen av Wellington har fått Biff Wellington uppkallad efter sig, trots att han inte alls var intresserad av mat eller matlagning. Här är den klassiska rätten i Per Morbergs tappning.

Här hittar du grundreceptet på Per Morbergs kalvfond

OBS! Om du i stället använder koncentrerad, färdigfond på flaska måste den spädas, annars blir såsen för salt!

Ingredienser

portioner

Madeirasås

  • 4 schalottenlökar
  • 1 morot (liten)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl madeiravin
  • 4 dl kalvfond (se länk ovan för recept)
  • salt
  • peppar
  • ev grädde

Duxellmassa

  • 500 g champinjoner
  • 300 g rökt sidfläsk (eller skinka)
  • 6 schalottenlökar
  • 4 msk tomatpuré
  • 0,5 dl färsk timjan, hackad
  • 1,5 krm vetemjöl, att reda av med

Oxfilé

  • 800 g oxfilé (mittbiten)
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 2 smördegsplattor (à 30x20 cm)

Gör så här

Madeirasås

  1. Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
  2. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.
  3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.

Duxellmassa

  1. Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
  2. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
  3. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.

Oxfilé

  1. Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.
  2. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
  3. Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
  4. Grädda wellingtonbiffen i 175 grader i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.
  5. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.

Per Morbergs vintips
Biff Wellington möter Morbergs röda. En riktig köttbit kräver ettriktigt rödvin - ett fylligt vin med tydliga svarta vinbärstonermed inslag av lätt syltiga björnbär som i avslutet blir kryddigt,aning pepprigt med en viss strävhet som krävs för att matchaköttet. Morberg Collection art nr 75678(best sort), 99kr