Pasta: Arbeta gärna på en marmorbänk om du har tillgång till en sådan.
Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja och salt.
Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.
Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen.
Beräkna minst 6-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Dela degen i fyra lika stora delar. Eller kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär eller sporra till olika former.
Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.
Pesto: Lägg basilika och vitlök i matberedaren och kör ett par varv tills ingredienserna blandats. Tillsätt parmesan, olivolja och pinjenötter. Kör tills nötterna blivit finfördelade.
Koka pastan i lättsaltat vatten och servera den tillsammans med den färska peston.