Bryn köttet runt om i smöret, och efterstek det sedan i ugnen tills stektermometern visar en temperatur på 58–62 grader.
Låt köttet vila under aluminiumfolie i minst 10 minuter innan det skärs upp.
Dovhjortsfond
Vispa ur stekpannan med vattnet och rödvinsvinägern och ställ åt sidan.
Höj ugnsvärmen till 250 grader (grillfunktion).
Skala och skär rotsaker och lök i bitar och blanda alltsammans tillsammans med tomatpurén i en ugnsform.
Hugg upp benen från sadeln i bitar, lägg dem överst i formen, ringla över lite fin olja och rosta alltsammans högt upp i ugnen tills rotsaksblandningen har fått fin färg, 15–20 minuter.
Häll över innehållet i formen till en kastrull och tillsätt vinet. Blanda ner skyn från stekpannan och fyll på med kranvatten tills det täcker benen.
Koka upp, skumma av och lägg i kryddorna. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 40–60 minuter.
Sila av och låt fonden koka ner till ungefär en tredjedel.
Rödvinssås
Hacka löken och fräs den mjuk i smöret i en kastrull.
Tillsätt vinet och koka upp.
Sänk värmen en aning och låt blandningen koka ner till ungefär en fjärdedel.
Sila ner i kastrullen med fond, rör om och koka upp.
Smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.
Avsluta med att röra ner 50 gram smör och rör om tills det smälter.
Rotsaksgratäng
Sätt ugnen på 225 grader (övervärme).
Skala rotfrukter och gul lök.
Skiva alltsammans tunt, ca 3 mm, och lägg det i en kastrull.
Skala och hacka vitlöken och tillsätt den tillsammans med grädde och mjölk.
Koka upp på inte alltför hög värme, sänk värmen och låt sedan blandning sjuda tills potatisen och grönsakerna är nästan mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Häll blandningen i en smord ugnssäker form.
Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen tills gratängen har fått en fin gyllene färg, 5–10 minuter.