Halstrad fjällröding med murkelsås
Foto: Martin Löf
Halstrad fjällröding med murkelsås
Ingredienser
- 700 g rödingfilé med skinn
- flingsalt
- olivolja
- peppar
Murkelsås
- 2 dl torkade toppmurklor
- 4 schalottenlökar
- 4 msk smör, till stekning
- 2 dl torrt vitt vin
- 5 dl vispgrädde
- salt
- peppar
- ev en skvätt pressad citron
Till servering
- mandelpotatis (eller annan potatis)
- citron, klyftor
Gör så här
- Skölj och torka av rödingfiléerna.
- Sätt en stekpanna på medelstark värme och strö ganska rikligt med flingsalt i pannan.
- Gnid in filéernas skinnsidor med lite olivolja, lägg filéerna i stekpannan med skinnsidan ner och peppra.
- Låt dem ligga orörda i pannan tills de är genomstekta.
- Om filéerna är väldigt tjocka kan de eventuellt efterstekas några minuter i ugnen på 150 grader.
- Servera filéerna med murkelsåsen, nykokt potatis och citronklyftor.
Murkelsås
- Blötlägg murklorna i 2 timmar, skölj dem sedan och låt dem rinna av.
- Finhacka löken och fräs den tillsammans med murklorna i smöret tills svampens vätska har avdunstat.
- Tillsätt vinet och låt det koka upp. Låt koka i några minuter och tillsätt sedan grädden.
- Koka på svag värme ner såsen till önskad konsistens, 15–20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vin eller lite citronsaft.