Halstrad fjällröding med murkelsås

Halstrad fjällröding med murkelsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Halstrad fjällröding med murkelsås

14 ingredienser

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

  • 700 g rödingfilé med skinn
  • flingsalt
  • olivolja
  • peppar

Murkelsås

  • 2 dl torkade toppmurklor
  • 4 schalottenlökar
  • 4 msk smör, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • ev en skvätt pressad citron

Till servering

  • mandelpotatis (eller annan potatis)
  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Skölj och torka av rödingfiléerna.
  2. Sätt en stekpanna på medelstark värme och strö ganska rikligt med flingsalt i pannan.
  3. Gnid in filéernas skinnsidor med lite olivolja, lägg filéerna i stekpannan med skinnsidan ner och peppra.
  4. Låt dem ligga orörda i pannan tills de är genomstekta.
  5. Om filéerna är väldigt tjocka kan de eventuellt efterstekas några minuter i ugnen på 150 grader.
  6. Servera filéerna med murkelsåsen, nykokt potatis och citronklyftor.

Murkelsås

  1. Blötlägg murklorna i 2 timmar, skölj dem sedan och låt dem rinna av.
  2. Finhacka löken och fräs den tillsammans med murklorna i smöret tills svampens vätska har avdunstat.
  3. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Låt koka i några minuter och tillsätt sedan grädden.
  4. Koka på svag värme ner såsen till önskad konsistens, 15–20 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vin eller lite citronsaft.