Sotare med örtsmör

Sotare med örtsmör
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Sotare med örtsmör

8 ingredienser

En svensk klassiker med strömming, servera som förrätt tillsammans med hårt bröd och en god ost.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner

Sotare

  • 1 kg färsk strömming
  • 3-4 msk grovt salt

Örtsmör

  • 1 knippe färska örter (t ex persilja, dill och gräslök)
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron

Tillbehör

  • hårt bröd och hårdost

Gör så här

Sotare

  1. Rensa och skölj strömmingarna men låt ryggbenet och stjärtfenan vara kvar.
  2. Lägg fisken i en plastpåse, tillsätt saltet och skaka så att strömmingarna blir jämnt täckta.
  3. Knyt ihop påsen och låt den ligga i kylskåp i minst 2 timmar.
  4. Vänd på påsen några gånger under tiden.
  5. Skölj snabbt av strömmingarna i kallt vatten och torka av dem.
  6. Värm upp en gjutjärnspanna på spisen så att den blir riktigt het – strömmingarna ska ju nästan bli brända.
  7. Halstra dem på bägge sidor i den torra pannan, men vänd dem inte för tidigt för då riskerar skinnen att fastna i pannan.
  8. Lägg upp sotarna på varma tallrikar och servera med örtsmör, ett gott hårt bröd och en ostbit.

Örtsmör

  1. Finhacka örterna, lägg dem i matberedaren och tillsätt resten av ingredienserna.
  2. Vispa ihop med ballongvispen.