Vit sparrissoppa
Foto: Martin Löf
Vit sparrissoppa
Ingredienser
- 500 g vit sparris
- 5 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
- 3-4 små knipplökar
- 2 msk smör
- 1 dl torrt vitt vin
- 5 dl vispgrädde
- salt
- peppar
- 0,5 citron, pressad
Gör så här
- Om nederdelen på sparrisarna känns torr och träig – skär av och kasta.
- Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Låt skalen koka i buljongen i 5 minuter för att ta vara på sparrissmaken.
- Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan.
- Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.
- Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar.
- Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna.
- Tillsätt vin, grönsaksbuljong och grädde.
- Koka upp och rör om då och då. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock.
- Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.
- Mixa soppan och smaka av med salt och peppar samt citronsaft.
- Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över.
- Garnera med persilja, servera och njut…