Pertansgrytan på en spik

Pertansgrytan på en spik
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Pertansgrytan på en spik

20 ingredienser

Pers torpargryta med kött, rotfrukter och grönsaker. Ta och stoppa i det som finns hemma. Grytan lagas på spisen eller över öppen eld.

Här hittar du de andra rätterna som serverades i samma avsnitt:
Matjessillfilé med hackat ägg
Äppeltosca

Ingredienser

portioner
  • 600 g högrev
  • 3 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 2 msk paprikapulver
  • 8 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 2 buljongtärningar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 lagerblad
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk rörsocker
  • 1 chilifrukt
  • 4 potatisar [ca 350 g]
  • 2 paprikor (gärna av olika färger)
  • 2 morötter
  • rotselleri
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5 krm rörsocker

Gör så här

  1. Skala och skär löken i ringar.
  2. Fräs löken glansig i smör i en stekgryta.
  3. Strö över paprikapulver.
  4. Tillsätt vatten.
  5. Skär köttet i små tärningar.
  6. Lägg i grytan tillsammans med vin, buljongtärningar, pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker.
  7. Kärna ur och hacka chilifrukten fint, lägg ner den i grytan.
  8. Låt soppan koka under lock i 40-50 minuter eller tills köttet blir mört.
  9. Skala och skär potatisen, morötter och rotselleri i bitar.
  10. Lägg den i grytan och koka ytterligare i 15 minuter.
  11. Skär paprikan i bitar och rör ner dem när det återstår 5 minuter.
  12. Smaka eventuellt av med mer salt, peppar och råsocker.