Entrecote på spett med Jamaica bbq-sås

Entrecote på spett med Jamaica bbq-sås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Entrecote på spett med Jamaica bbq-sås

18 ingredienser

Härliga grillspett med en sötstark Jamaicansk bbq-sås.

I programmet lagades även
Grillad hummer

Ingredienser

portioner

Spett

  • 4 skivor entrecôte [à 150-200 g]
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

marinad

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,25 ananas
  • 0,25 kruka färsk timjan
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 0,25 habanero (stark chilifrukt)
  • 1,5 olivolja

Jamaica bbq-sås

  • 0,5 ananas
  • 0,5 papaya
  • 1 dl jordnötter
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 habanero (eller 0,25 st om du inte vill ha så stark sås)
  • 6 färska myntablad
  • 4 msk olivolja

Gör så här

  1. Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.

Marinad

  1. Gör marinaden. Skala vitlöksklyftorna och schalottenlöken.
  2. Skär bort skalet på ananasbiten.
  3. Skär alltsammans i mindre bitar och mixa till en slät sås med resten av ingredienserna.

Spett

  1. Skär bort fettkanter och senor från köttet.
  2. Strimla det sedan i ”fingerstora” bitar och trä upp det på spetten.
  3. Lägg spetten på ett fat, häll på marinaden och se till att den täcker köttet runt om.
  4. Låt marinera i 1–2 timmar.
  5. Salta och peppra på köttet och grilla sedan spetten runt om i 2–3 minuter.
  6. Servera med en krispig sallad och Jamaica bbq-sås.

Jamaica bbq-sås

  1. Skär bort skalet på ananasen och papayan.
  2. Skär frukten i mindre bitar och lägg den i en mixer.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät sås.