Halstrad råbiff med tomatsallad

Halstrad råbiff med tomatsallad
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Halstrad råbiff med tomatsallad

24 ingredienser

Smakrika råbiffar serveras med tomatsallad, klyftpotatis och persiljesmör.

OBS! Ställ inte in persiljesmöret i kylen. Det finns inget värre än kallt persiljesmör!

Ingredienser

portioner

Råbiff

  • 600-700 g nymald färs av innanlår (eller rostbiff)
  • 2 gula lökar
  • 1 dl inlagda rödbetor, hackade
  • 4 ägg
  • 1 förp kapris, 100 g
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • olivolja, till pensling

Tomatsallad

  • 4 tomater, smakrika
  • 1 gul lök
  • 1 äggula
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja (ej kallpressad)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • peppar, nymalen efter smak
  • färsk bladpersilja, till garnering

persiljesmör

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 dl persilja, hackad
  • 0,5 citron, saften
  • några droppar worcestersås
  • salt (efter smak)
  • peppar, nymalen efter smak

Gör så här

Råbiff

  1. Lägg köttfärsen i en bunke.
  2. Skala och finhacka lökarna och hacka rödbetorna.
  3. Lägg ner alltsammans i bunken med köttfärsen och tillsätt äggen och kaprisen.
  4. Krydda med salt och svartpeppar direkt från kvarnen.
  5. Blanda till en smidig färs.
  6. Forma färsen till cirka 3 cm tjocka runda biffar och pensla dem med lite olivolja.
  7. Lägg på grillgallret en stund innan du lägger på biffarna på grillen så får de fina grillränder.
  8. Halstra biffarna på riktigt varm glöd i 2 minuter på varje sida.
  9. Servera med tomatsallad, klyftpotatis och persiljesmör.

Tomatsallad>

  1. Skiva tomaterna och skala och skiva löken.
  2. Spola löken i rinnande kallt vatten så att den blir krispig.

Dressing

  1. Gör dressingen. Blanda äggulan med senapen och häll ner oljan i en tunn stråle.
  2. Tillsätt vattnet och vinägern.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering

  1. Blanda tomater och lök i en skål, häll på dressingen och garnera med persilja.

Persiljesmör

  1. Rör samman alla ingredienser strax före servering.