Brysselkål, blancherad och brynt med rimmat sidfläsk
äppelmos
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyllning till gåsen
Skala äpplena, löken och morötterna och skär dem i bitar.
Ta ur, skölj av och torka gåsen.
Salta och peppra den utanpå och inuti.
Tvätta citronen noggrant, dela den och pressa saften över och i fågeln.
Fyll fågeln med äppel-, lök och morotsbitarna, katrinplommonen, persiljan och de urpressade citronhalvorna.
Bind gärna upp gåsen med steksnöre.
Lägg gåsen i en ugnsform eller långpanna.
Låt den stå i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 80 grader i den tjockaste delen, i 2–3 timmar. Viktigast av allt är att kolla köttsaften. Prova med en sticka i lårvecket – köttsaften ska vara helt genomskinlig utan spår av rött eller rosa. Ös gåsen med fettet i formen med jämna mellanrum.
Låt gåsen svalna under aluminiumfolie och skär sedan upp den i skivor. Ta vara på gåsfettet i pannan. Ta också vara på delar av skrovet och lite av fyllningen.
Cidersås
Skala och hacka schalottenlöken.
Skala och skiva moroten och hacka skrovbitarna i mindre delar.
Fräs alltsammans i gåsfett i en kastrull tills löken börjar bli genomskinlig.
Tillsätt fyllning, tomatpuré, lagerblad, cider och fyll upp med vatten så att det täcker.
Rör om och koka upp. Sänk värmen och låt koka sakta under lock i 30–60 minuter.
Sila av och tillsätt vispgrädden.
Koka ihop såsen tills omkring hälften återstår.
Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av såsen med maizena för en något simmigare konsistens.
Servera gåsköttet med sås, potatisklyftor, brysselkål med sidfläsk och äppelmos.