0,5 dl röda vinbär (frysta går bra) (eller svarta vinbär)
andfond (se beredning)
3 dl vispgrädde
salt
peppar
Till garnering
1 kvist timjan
1 dl vinbär
Tillbehör
kokta, grönsaker, smörslungade (t ex broccoli och blomkål)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra fåglarna på in- och utsidan.
Bryn först ändernas ena bröstsida i 5 minuter i smör i en stekpanna, tippa över dem och bryn sedan den andra bröstsidan.
Lägg över änderna på en plåt med bröstsidorna neråt och låt stå i ugnen i cirka 15 minuter. Kontrollera att köttsaften är klart ljusrosa (inga blodiga inslag).
Lägg änderna med bröstsidan neråt på en skärbräda och låt dem svalna.
Skär ut bröstsidorna och lägg dem åt sidan.
Andfond
Hacka andskroven i bitar, skala och skär löken och rotsakerna i bitar.
Lägg alltsammans i en kastrull, tillsätt tomatpurén och fräs under omrörning i några minuter.
Häll i vinet och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i lagerbladet, koka upp och låt koka långsamt under lock i 30 minuter.
Sila av och koka ner vätskan till en tredjedel.
Vinbärssås
Finhacka schalottenlöken och fräs den i smöret tillsammans med vinbären.
Häll i fonden och grädden.
Koka upp, sänk värmen och låt koka ihop till önskad konsistens.
Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och sila av såsen.
Vid servering
Värm ugnen till 150 grader.
Ta bort skinnet och tranchera andbrösten.
Häll lite av såsen över köttskivorna och värm i ugnen i några minuter, alternativt helt kort i mikrovågsugnen.
Lägg upp köttet på tallrikar, häll varm sås över, garnera med en timjankvist och några vinbär.