Stek lök, morot och selleri i generöst med olivolja på hög värme till de är mjuka och har brynts något.
Tillsätt vitlöken som får steka med 3 minuter innan tomater går i. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i minst 15 minuter.
Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt mjölet och låt det puttra en liten stund i smöret, detta tar bort ”mjölsmaken” i såsen. Tillsätt mjölken, börja med lite och tillsätt mer efterhand, och låt det hela försiktigt koka upp under omrörning. Dra av från värmen och lägg i parmesan, rör om till all ost har smält. Smaka av med muskotnöt, salt och vitpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg rostad mandel, vitlök och basilika (spara några blad till garnering) samt olivolja i en mixer. Kör till en grov röra. Lägg i den rivna parmesanen och rör om med en sked. Smaka av med salt och peppar.
Riv mozzarellaosten i bitar med händerna.
Lägg ett tunt lager grönsakssås i botten på en lasagneform.
Varva sedan lasagneplattor, grönsakssås, ricotta, mozzarella, pesto och toppa varje lager med bechamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor som täcks med det sista av bechamelsåsen.
Tillaga i ugnen till ytan är gyllene, ca 20 minuter. Låt stå 5-10 minuter innan servering så hinner lasagnen sätta sig.
Halvera tomaterna och skiva rödlöken så tunt du kan. Vänd runt med olivolja, salta och peppra och toppa med lite basilikablad.
Servera den goda lasagnen med den fräscha tomatsalladen.