Pestosnurra med enkel tomatsoppa

koket.se
Pestosnurra med enkel tomatsoppa
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Pestosnurra med enkel tomatsoppa

21 ingredienser

Fyll köket med en doft av nybakat bröd läckert fyllt med pesto. Blir tillsammans med en enkel och matig tomat- och grönsakssoppa en lyxig vardagsmiddag.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pestosnurra

  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja (mild)
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • ca 10 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 30 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk strösocker
  • ca 140 g pesto

Tomatsoppa

  • 180 g pasta (gärna vongole)
  • 2 förp konserverade körsbärstomater (á 400 g)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • ca 1,2 l vatten
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • ca 40 g pesto

Gör så här

Pestosnurra

  1. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke och arbeta degen i en bakmaskin i ca 10 minuter.
  2. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur 1 timme, eller några timmar i kylen, 2-8 timmar.
  3. Mjöla ett bakbord ordentligt och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på peston jämnt över hela degen. Rulla ihop till en längd och skär sedan längden i mitten på längden med en vas kniv. Fläta/tvinna ihop de båda delarna och snurra till dem lite så du får en fin marmorerad längd. Snurra sedan runt ihop den som en stor bulle. Lägg i en rund springform med avtagbar kant. Klä gärna formen med bakplåtspapper eftersom det kan läcka olja från peston. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ställ in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 35-40 minuter.

Tomatsoppa

  1. Skala och hacka lök och selleri i tärningar. Skala och riv morot fint. Skala och finhacka vitlök.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek lök, morot och selleri under omrörning tills de mjuknar lite. Vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt tomatpuré och fräs det hela ytterligare. Vänd i körsbärstomater på burk och vatten. Smula i buljong och blanda. Mosa tomaterna lite lätt med undersidan av en sked, Låt soppan koka på medelhög värme under lock i ca 25-30 minuter. Vänd sedan i pesto. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra utan lock i 10-15 minuter.
  3. Bjud soppan med det nybakade brödet.

Tips! Degen kan förberedas på morgonen och sen jäsa i kylen under dagen för att sen bakas ut och gräddas lagom till middagen.