Petit choux fylld med krabbröra

Marion Ringborg - KK 2019

Petit choux fylld med krabbröra

20 ingredienser

1 h 30 m

Petit choux fylld med krabbröra blir en riktigt smaklig rätt att servera till helgens middag eller fest.

Ingredienser

portioner stycken

Petit choux

  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 125 g vatten [1,25 dl]
  • 125 g osaltat smör
  • ca 1 krm salt
  • ca 1 krm strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 250 g ägg [5 st]

Citronaioli

  • 1 citron, zest
  • 0,5 citron, saften
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 6 dl olivolja
  • 0,5 dl kärnmjölk

Krabbröra

  • 1 dl stjälkselleri, hackad
  • 1 chilifrukt, hackad och kärnfri
  • 100 g krabbkött
  • 1 dl persilja
  • 1 dl mynta
  • 1 dl koriander

Gör så här

Petit choux

  1. Koka upp alla ingredienser utom mjöl och ägg. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka.
  2. Sikta ner mjölet i kastrullen och rör kraftigt. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan och fortsätt röra tills smeten är kompakt, glansig och släpper från kanten. Häll över i en ren skål.
  3. Blanda ner äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts. När smeten rinner från sleven är den klar.
  4. Häll petit choux-degen i en spritspåse med rund tyll och spritsa en ringar på en plåt med bakplåtspapper, 10 stycken per plåt.
  5. Grädda i cirka 15 minuter på 190 grader. Öppna sedan luckan och låt dem svalna med öppen dörr
  6. Dela ringen på hälften när den är helt kall och spritsa på hasselnötskrämen i service.

Citronaioli

  1. Zesta en citron i en kopp och tillsätt saften från en halv citron.
  2. Blanda en äggula i en bunke tillsammans med ca 4 droppar citron, salt och vitlök. Vispa runt till en jämn smet.
  3. Häll i olivoljan i en jämn och smal stråle samtidigt som du vispar kraftigt. Här vill vi skapa en emulsion. Alltså att vätska och fett ska gå ihop till en sås.
  4. Efter ca en dl olivolja kan du addera ytterligare några droppar citron. Detta görs för att emulsionen ska ha rätt mängd vätska så att den inte skär sig.
  5. Efter att du fått ner ca 4 dl olivolja kan du addera kärmjölken.
  6. Vispa ner resterande av oljan fortfarande i en jämn och fin stråle. Addera det sista av citronen och smaka av.

Krabbröra

  1. Mixa citronaiolin med selleri och chili. Blanda ner krabbköttet. Mixa örterna för sig. Fyll sedan bakelserna med röran och örtmixen.