Pilgrimsmusslor med blomkålspuré

Pilgrimsmusslor med blomkålspuré
Foto: Tv4

Pilgrimsmusslor med blomkålspuré

13 ingredienser

45 m

Pilgrimsmusslor med blomkålspuré, pancetta och kaprissmör blir en festlig förrätt att imponera med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g labne, fermenterade
  • 100 g pancetta
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 msk kapris
  • 10 pilgrimsmusslor
  • babyspenat (eller valfri grönsallad)
  • grönsaker (t.ex. avokado, röd paprika, alfagroddar och salladslök)
  • färsk timjan
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Ånga blomkålsbuketterna mjuka, ju mindre bitar desto fortare går det.
  2. Mosa blomkålsbuketterna med en stavmixer eller i en matberedare så att purén blir fluffig men ändå lite grov i konsistensen.
  3. Tillsätt lite crème fraîche, labne, en klick smör, salt och peppar. Blanda väl.
  4. Låt purén stå på svag värme.
  5. Tärna pancettan i små bitar och stek ordentligt tills bitarna är knapriga.
  6. Smält smör med vitlök och kapris i en kastrull. Låt puttra en stund.
  7. Torka av pilgrimsmusslorna väl med hushållspapper. Salta och peppra.
  8. Stek musslorna i smör i en het panna, ca 30-60 sekunder på varje sida. Var försiktig så att de inte blir överstekta.
  9. Blanda ihop salladen, eller lägg lager på lager i en cirkel på tallriken. det blir fint om man placerar avokado och små bitar röd paprika överst.
  10. Lämna plats i mitten av tallriken för blomkålspurén.
  11. Häll dressing över om den inte redan är blandad med salladen (rekommenderas).
  12. Placera de halstrade musslorna på purén i mitten, strö över knaperstekt pancetta och färsk timjan.
  13. Ringla över kaprissmör och kanske lite mer kapris. Servera!