Pistagesemla

Pistagesemla
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Pistagesemla

11 ingredienser

30 min

Den här ljuvliga semlan med pistagemassa och pistagegrädde kan bli en ny favorit i år!

Ingredienser

portioner4 - 6

Pistagemassa

  • 150 g pistagenötter, naturella, skalade och osaltade
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk pistagekräm (finns i välsorterade matbutiker)
  • 1 äggvita
  • ev grädde, ovispad (eller mjölk)
  • flingsalt (kan uteslutas)

Pistagegrädde

  • 3 dl grädde
  • 1 dl pistagekräm (finns i välsorterade matbutiker)

Montering

  • 6 semlebullar
  • ev pistagenötter, hackade naturella och osaltade
  • florsocker

Gör så här

Pistagemassa

  1. Mixa pistagenötterna i en matberedare tills de blir ett fint mjöl.
  2. Tillsätt florsocker och mixa ihop.
  3. Blanda i pistagekräm och äggvita. Mixa till en smidig massa.
  4. Om konsistensen är för tjock så tillsätt en liten mängd ovispad grädde eller mjölk för att få en krämig konsistens.
  5. Smaksätt med lite flingsalt om du vill balansera sötman något. Saltet kan uteslutas.

Pistagegrädde

  1. Vispa grädden tills den är löst vispad.
  2. Tillsätt pistagekrämen och vispad sista stunden för hand med en ballongvisp till en luftig konsistens.

Montering

  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite av inkråmet eller tryck ett hål.
  3. Fyll bullarna med pistagemassan.
  4. Spritsa pistagegrädden över pistagemassan, använd gärna en stor stjärntyll eller rund tyll.
  5. Toppa eventuellt grädden med lite hackade pistagenötter.
  6. Lägg på locket och sikta över florsocker.