Pizza bianca med olika toppings

Pizza bianca med olika toppings
Foto: Katja Ragnstam
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Pizza bianca med olika toppings

23 ingredienser

1 h 30 min

Pizza med olika toppings - en med löjrom och silverlök som passar vid festliga tillfällen och en med äpple och ädelost som passar till glöggen liksom snacks! Pizzadegen är baserad på både durumvetemjöl och vårvetemjöl för extra krispiga kanter. Varje pizzatopping är beräknad för två pizzor ifall du vill göra båda sorterna.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 5 dl tipo 00 mjöl (vårvetemjöl)
  • 0,5 tsk salt

Till utbakning

  • 1 dl durumvetemjöl
  • 0,5 dl tipo 00 mjöl (vårvetemjöl)

Pizza med löjrom och silverlök

  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g vällagrad ost, riven (t ex Svecia, Prästost, Västerbttensost)
  • 1 silverlök
  • 1 citron, rivet skal och färskpressad saft
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 80 g löjrom
  • 1 tsk flingsalt

Pizza med ädelost och äpple

  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 100 g ädelost
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 äpple (t ex Fanny eller Ingrid Marie)
  • 1 dl hasselnötter, hackade och rostade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Pizzadeg

  1. Knåda ihop alla ingredienser till pizzadegen i ca 5 minuter i en bakmaskin alt 10 minuter för hand. Låt jäsa cirka 30 minuter till dubbel storlek. Alternativt blanda degen kvällen innan eller samma morgon med kallt vatten istället för ljummet ”kalljäs” i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 230 grader, varmluft.
  3. Häll upp degen på mjölat bakbord, använd tipo 00 mjöl. Dela degen i fyra bitar. Baka eller kavla ut pizzorna i durumvetemjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Pizza med löjrom och silverlök

  1. Bred ett jämnt lager crème fraiche på pizzabottnarna och strö över riven ost.
  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter tills pizzan får en gyllene färg och känns lätt.
  3. Strimla silverlöken och blanda med citronskal, citronsaft och gräslök.
  4. Toppa pizzan med den syrade löken och löjrom. Stör över lite flingsalt.

Pizza med ädelost och äpple

  1. Bred ett jämnt lager crème fraiche på pizzabottnarna.
  2. Riv av grönkålsbladen från stjälkarna och blanda med olivolja och lägg ovanpå. Smula över osten och ringla på lite honung. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter tills pizzan får en gyllene färg och känns lätt.
  3. Skiva äpple tunt på mandolin eller skär med kniv. Toppa pizzorna med äpple, hasselnötter och flingsalt.