Pizza bianco på grillen med färskpotatis, chèvre och tryffelolja

Pizza bianco med färskpotatis, chèvre och tryffelolja
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pizza bianco på grillen med färskpotatis, chèvre och tryffelolja

12 ingredienser

1 h + jäsning

Ernst varierar pizzan och byter tomatsåsen mot crème fraiche.  Servera som hel pizza eller skär i bitar och bjud till drinken. Kalljäsningen ger degen starkare glutentrådar och förhöjer smaken på den färdiga pizzan.  

Tips!  Det går bra att frysa degen efter jäsningen. Frys in bollarna var för sig, t ex i plastlådor, och tina i kylskåp.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 440 g vatten
  • 600 g vetemjöl med hög glutenhalt (typ tipo 00 eller vetemjöl special)
  • 16 g salt
  • 2 g jäst

Topping

  • 2 dl crème fraîche
  • 300 g färskpotatis, kokt
  • 1 dl valnötter
  • tryffelolja
  • 300 g chèvreost
  • 50 g ramslök (eller den gröna delen på salladslök)
  • 4 dl ost mild, riven, (t ex gouda)
  • 0,5 kruka färsk rosmarin

Gör så här

Pizzadeg

  1. Lös upp salt och jäst i vattnet. Blanda vattnet med mjölet till en smidig och elastisk deg, för hand eller i en degblandare. Degen ska vara lite kladdig.
  2. Låt jäsa övertäckt i kyl i 24 timmar, eller 12 timmar i rumstemperatur om tiden är knapp.

Pizza

  1. Dela degen i 4 bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna till runda pizzabottnar, använd rikligt med mjöl.
  2. Bred ut crème fraiche på bottnarna. Bryt sönder potatis med fingrarna, fördela över pizzorna.
  3. Strö över valnötterna och droppa över tryffelolja. Toppa med ramslök (eller salladslök), smulad chèvre och några kvistar rosmarin. Strö över den rivna osten.
  4. Baka pizzan i grillen på pizzastål efter produktanvisning för extra krispig botten. Eller lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda pizzorna i ugn (250 grader), ca 15 minuter.
  5. Droppa över mer tryffelolja vid servering om så önskas.