Pizza med potatis och stenbitsrom

POPULÄRT
koket.se
Pizza med potatis och stenbitsrom
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Pizza med potatis och stenbitsrom

13 ingredienser

Pizza bianca på italienska eller vit pizza som det heter på svenska är en pizza utan tomatsås som istället har någon typ av färskost som grund. I det här receptet är det crème fraiche i botten som toppas med tunt skuren rå potatis, lagrad svensk ost och italiensk parmesanost. Efter gräddning garneras den med picklad rödlök, stenbitsrom och färsk dill.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 1 förp färdig pizzadeg (gärna surdeg)
  • 2 fasta potatisar
  • 3 msk crème fraîche
  • 0,5 dl lagrad ost, riven (t ex Västerbottensost)
  • 0,5 dl parmesanost, riven

Topping

  • 0,75 dl crème fraîche
  • 70 g röd stenbitsrom
  • färsk dill
  • svartpeppar, nymalen

Picklad rödlök

  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en upp och nedvänd plåt i övre delen av ugnen.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
  3. Skala, halvera och skiva löken. Lägg löken i lagen och låt stå.
  4. Skär potatisen i så tunna skivor som möjligt. Använd gärna en mandolin om du har det.
  5. Baka ut pizzadegen till en tunn botten med lite högre kanter på mjölat underlag på en pizzaspade eller ett bakplåtspapper.
  6. Bred ut crème fraiche och strö över riven lagrad ost och parmesan.
  7. Lägg ut potatisskivorna i ett jämnt lager på pizzan.
  8. För över pizzan till plåten i ugnen, t ex med hjälp av en skärbräda. Låt grädda tills pizzans kanter rest sig, blivit bubbliga och fått lite färg, osten smält och potatisen fått fin färg. Det kan ta lite olika tid beroende på ugn, så håll koll. Catarina tillagar pizzan på grillen, spela klippet för att se hur hon gör.
  9. Ta ut pizzan och toppa med klickar av crème fraiche, stenbitsrom, dill och picklad rödlök. Avsluta med att mala över svartpeppar.

Tips! I klippet tillagar Catarina pizzan på en sten på grillen men den går också jättebra att tillaga på hög värme i en vanlig ugn. Vill du göra egen deg hittar du Leila Lindholms populära recept på pizzadeg här.