Pocherad sjötunga med duchessepotatis

Pocherad sjötunga med duchessepotatis
Foto: Tv4

Pocherad sjötunga med duchessepotatis

Av: Rolf - Trosa

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 m

Pocherad sjötunga med vitvinssås och duchessepotatis blir en lyxig huvudrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Duchessepotatis

  • 600-800 g mjölig potatis
  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar

Pocherad sjötunga

  • 8 sjötungafiléer (ca 800 g)
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong

Vitvinssås

  • fiskspad
  • 4 dl vispgrädde
  • toppredning
  • svartpeppar
  • salt
  • 0,5 dl parmesanost, riven

Servering

  • löjrom
  • dill

Gör så här

Duchessepotatis

  1. Skala och koka potatisen. Låt vattnet rinna av.
  2. Mosa potatisen och rör ner smöret samt äggulorna. Smaksätt med salt och peppar. Håll varmt.

Pocherad sjötunga

  1. Bryn all den finhackade löken mjuk. Häll på vinet samt fiskbuljongen och låt koka upp.
  2. Vik ihop filéerna, lägg dem i pannan och låt sjuda ca 2 minuter. Ta upp dem med en hålslev och håll dem varma fram till servering.

Vitvinssås

  1. Koka fiskspadet tills ca 3 dl återstår. Häll på grädden och koka till lagom konsistens. Gör eventuellt en toppredning.
  2. Smaksätt såsen med peppar, salt och den rivna osten.

Servering

  1. Fyll moset i en spritspåse och spritsa ut på ett gratängfat. Lägg filéerna i mitten och häll såsen över fisken.
  2. Gratinera i ugnen under grillelementet tills ytan är fint gyllenbrun, 200 grader ca 5–8 minuter.
  3. Toppa fisken med löjrom och en dillkvist.