Pocherat ostron med sikrom och krasse

Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Pocherat ostron med sikrom och krasse

10 ingredienser

30 m

Pocherat ostron med sikrom och krasse är både lyxigt och riktigt gott att servera som förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 4 ostron (stora)
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål (liten)
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • citronsaft (en skvätt)

Servering

  • 6 saffranspistiller
  • 50 g sikrom
  • krasse, klippt

Gör så här

  1. Öppna ostronen och separera vätskan från ostronet. Spara vätskan för att använda till såsen.
  2. Skala och finhacka löken. Finhacka även halva fänkålen.
  3. Smält hälften av smöret i en kastrull. Lägg i löken och hälften av fänkålen i smöret, låt allt svettas utan att ta färg.
  4. Tillsätt vinet och vätskan från ostronen, låt sjuda i 15 minuter.
  5. Sila av allt och lägg tillbaka vätskan i kastrullen. Lägg ostronen i den sjudande vätskan i 1 minut.
  6. Sila av igen och lägg tillbaka i kastrullen. Kyl ner och spara ostronet till servering.
  7. Tillsätt grädde och låt koka ihop i ca 10 minuter. Tillsätt en skvätt citron resten av smöret och vispa kraftigt så det skummar, använd en stavmixer om det finns.

Servering

  1. Lägg det pocherade ostronet i ostronskalet, lägg den finhackade fänkålen på toppen och slå över smörsåsen över allt. Lägg en saffranspistill i såsen, en klick sikrom och lite krasse på toppen.