1,5 dl parmesanost, riven (spara ½ dl parmesan till servering)
svartpeppar, nymalen
Tomatsås
2 klyftor vitlök
0,5 dl olivolja
3 sardellfiléer
2 burkar san marzano-tomat (à 400 g)
1 knippe färsk bladpersilja
Gör så här
Ta fram en stor skål. Finhacka löken och skär bort kanterna på brödet. Lägg lök och bröd i skålen.
Ha i ägg, kaffegrädde, salt och några drag med pepparkvarnen.
Låt stå och ”sågga” till sig som jag alltid säger. Det ska bli en homogen massa typ. Låt stå 10 minuter (då kan du börja med såsen).
Lägg färs, rivet citronskal, parmesan och persiljestjälkar i skålen. Va? Du har ju köpt persilja till såsen? Ta bara stjälkarna (spara bladen alltså), skär dem så fint du kan/hacka och blanda ner i färsen.
Forma köttbullar och lägg på en tallrik.
Såsen
Skiva vitlöken tunt och bryn den i oljan i en traktörpanna. Vitlöken ska bli gyllenbrun.
Ha i sardeller och tomater, låt koka 5 minuter.
Lägg ner köttbullarna och sätt på ett lock. Nu ska vi sjuda, allt ska gosa till sig 15–20 minuter.
När det är dax ! Hacka persiljebladen och strö dem och resten av parmesanen över köttbullar och sås.