Polska blåbärsbullar – Jagodzianki

Polska blåbärsbullar – Jagodzianki
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Polska blåbärsbullar – Jagodzianki

16 ingredienser

En söt bulle av briochedegstyp fylld med blåbärsröra och toppad med lite smuldeg. Njut den gärna till fikat!

Ingredienser

Deg

  • 50 g smör
  • 250 g vetemjöl
  • 7 g torrjäst
  • 35 g strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 ägg (vispa ett ägg och använd hälften, spara resten till pensling)
  • 1 äggula
  • 150 g mjölk, varm

Smuldeg

  • 60 g vetemjöl
  • 45 g strösocker
  • 40 g smör

Fyllning

  • 50 g florsocker
  • 0,5 tsk potatismjöl
  • 250 g blåbär, frysta eller färska svenska

Övrigt

  • 0,5 ägg (vispa ett ägg och använd hälften)
  • 0,5 msk vatten, kallt

Gör så här

Deg

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Blanda vetemjöl, torkad jäst, socker och vaniljsocker i en stor skål.
  3. Tillsätt det smälta smöret, ägget, äggulan och varmt mjölk.
  4. Knåda degen tills den är smidig och elastisk.
  5. Täck skålen med en handduk och låt degen jäsa på en varm plats i cirka 1,5 timme, eller tills den har dubblats i storlek.

Smuldeg

  1. Blanda vetemjöl och socker i en skål.
  2. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg.

Fyllning

  1. Blanda florsocker och potatisstärkelse i en skål.
  2. Tillsätt blåbären och blanda försiktigt så att blåbären täcks av socker- och stärkelseblandningen.

Forma bullarna

  1. Förvärm ugnen till 180 grader.
  2. Knåda den jästa degen lätt och dela den i lika stora delar.
  3. Rulla ut varje del till en boll och platta till den lätt.
  4. Lägg en sked av fyllningen i mitten av varje degplatta och vik upp kanterna för att täcka fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt.
  5. Lägg bullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  6. Täck med en handduk och låt bullarna jäsa 20-30 minuter.

Pensling

  1. Vispa ihop ägget med kallt vatten.
  2. Pensla bullarna med äggblandningen.
  3. Strö över smuldegen på toppen av bullarna.

Grädda

  1. Grädda i förvärmd ugn i ca 20-25 minuter eller tills bullarna är gyllene och genomgräddade.
  2. Låt bullarna svalna på ett galler innan servering.