Risotto med svamp

Risotto med svamp
Foto: TV4
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Risotto med svamp

10 ingredienser

Krämig risotto med god smörstekt svamp.

Bengt Frithiofssons dryckestips: Rocca Guicciarda Riserva, artnr. 2723.

Ingredienser

  • 2 dl arborioris (eller annan rundkornigt ris)
  • 1 msk gul lök, hackad (eller schalottenlök)
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g champinjoner
  • 200 g shiitakesvamp
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong (alt buljongtärning + vatten)
  • 150 g smör
  • 100 g parmesanost, riven
  • ev tomat

Gör så här

  1. Gör risotton i en sauteuse eller i en titan/teflon panna.
  2. Sautera löken + vitlöken och riset i lite smör och olivolja, men utan att den får färg.
  3. Slå på vitt vin och låt det koka in helt.
  4. Slå på kycklingbuljongen.
  5. Koka sakta, rör med träspade.
  6. Smaka på riset, man skall servera det al dente, men om man inte tycker om det kan man självklart koka det klart. Spä med vatten om buljongen inte är tillräcklig.
  7. Precis innan servering, så rör i bitar av smör och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  8. Man kan välja svamp av den sorten man vill, jag använde vanlig vit champinjon och shiitake. Men det går alltså att använda vilken svamp som helst!
  9. Stek i smör och lite god olivolja, salt och peppar.
  10. Toppa risotton med den stekta svampen, lite riven parmesan och tomat om du vill.