Porchetta på kalkon med lyxig pytt och balsamicosås

Porchetta på kalkon med lyxig pytt och balsamicosås
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Porchetta på kalkon med lyxig pytt och balsamicosås

36 ingredienser

2 h

Ernst bjuder på ett alldeles oemotståndligt saftigt kalkonbröst som han fyllt med en valnöts och bacon-blandning. Till den serverar han en pytt på färska rotsaker och en förförisk sås med balsamico och honung.

Ingredienser

portioner

Kalkonporchetta

  • 800 g kalkonbröst
  • 2 dl valnötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 kruka timjan
  • 1 citron, finrivet skal
  • 200 g bacon, gärna enrisrökt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 20 g smör, till stekning
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 400 g babyplommontomater, på kvist
  • 1 citron, delad i klyftor
  • 1 kruka timjan
  • salt
  • peppar

Lyxpytt

  • 200 g morot
  • 400 g potatis
  • 1 knipplök, stor
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 savoykålsblad (stora)
  • 0,5 kruka timjan
  • 100 g kronärtskockshjärtan, på burk
  • 10 rädisor
  • matfett, till stekning

Balsamicosås

  • 2 knipplökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk honung
  • 0,5 dl crema di balsamico
  • 1 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 citronskalsremsa
  • 100 g smör, kallt i små bitar

Gör så här

Kalkonporchetta

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lyft av skinnet och lägg det åt sidan (släng inte). Skär ett vågrätt snitt i bröstet, från sidan. Skär inte helt igenom utan lämna en liten bit vid den tjockaste delen. Vik ut så att bröstet blir jämntjockt och platt. Skär små, grunda snitt diagonalt över hela bröstets yta.
  3. Mixa valnötter, citron, vitlök, timjan, hälften av baconet, flingsalt och peppar till en jämn smet i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa lite till.
  4. Bred ut fyllningen över hela kalkonen. Rulla ihop kalkonen till en tjock “rullad”. Täck den med resten av baconskivorna.
  5. Klä in hela kalkonrullen med skinnet. Bind upp och säkra hela rullen med steksnöre.
  6. Bryn rulladen på medelvärme i smör och olivolja så att den får en fin yta runtom.
  7. Lägg i ugnssäker form tillsammans med tomater, citronklyftor och timjankvistar. Krydda med salt och peppar. Behåll matfettet i pannan till att laga pytten i.
  8. Ugnsstek tills kalkonens innertemperatur är 65 grader, ca 45-60 minuter. Låt vila ca 15-20 minuter, under tiden stiger innertemperaturen, kontrollera att den kommer upp till 70 grader.

Lyxpytt

  1. Skär potatis och skalad morot i ca 1 cm stora tärningar. Hacka löken och vitlöken grovt. Skär kålen i mindre bitar och timjanen grovt.
  2. Stek grönsakerna lätt mjuka i matfett på medelvärme. Använd gärna i samma fett som du använde när du stekte kalkonen.
  3. Skär skockorna i 4 delar. Halvera rädisorna. Tillsätt dessa i pytten mot slutet precis före servering så de blir ljumna.

Balsamicosås

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja. Tillsätt tomatpuré och honung. Fräs ytterligare någon minut.
  2. Tillsätt balsamico, kycklingfond och vatten. Smaka av med svartpeppar och en remsa citronskal.
  3. Låt koka ihop till en tjock konsistens, likt en glaze.
  4. Tillsätt smöret i klickar och vispa så att smöret binder sig i såsen. Smaka av med salt och peppar. Skulle såsen känns för tjock så späd med lite vatten.
  5. Servera kalkonen med pytt och balsamicosås.