Potatis- och tryffeltortilla

Potatis- och tryffeltortilla
Foto: Jean Paul Bastiaans

Potatis- och tryffeltortilla

6 ingredienser

30 m

"Jag älskar tortilla española. Hemma gör vi en nästan varje vecka. Genom åren har jag provat massor av olika recept för att få till den perfekt. Kokt potatis, stekt potatis, friterad potatis, löken i mot slutet, lite vitlök, mycket vitlök, ingen vitlök. Ja, varianterna är oändliga. Här är den version jag tycker är bäst, hittills." /Johan Björkman

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 6 potatisar (medelstora, gärna amandine)
  • 1 gul lök
  • 3 dl olivolja (sila och spara till nästa gång)
  • 6 ägg
  • svart tryffel
  • salt

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och lök i halvmånar, ca 5 mm tjocka.
  2. Stek/koka lök och potatis i olivoljan i en stekpanna ca 15–20 minuter, de kan gärna få lite färg i kanterna. Se till att potatisen blir mjuk.
  3. Knäck äggen i en bunke och vispa sönder dem med en gaffel, du behöver inte vispa noga.
  4. Sila bort olivoljan (men spara den till nästa gång) från potatis- och lökblandningen och vänd ner blandningen i äggen. Låt stå minst 15 minuter. Det gör så att äggen koagulerar lite och smaken blir bättre.
  5. Salta och riv i så mycket tryffel du har råd med, eller skippa tryffeln.
  6. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och häll i potatissmeten. Börja med ganska hög värme och sänk sen. Stek 3–5 minuter, beroende på hur vid stekpanna du har och hur tjock tortillan är.
  7. Forma under tiden tortillan med stekspaden så att du får fina kanter.
  8. Lägg ett lock eller en tallrik, som du har sköljt av med lite vatten, över tortillan. Flippa över tortillan på locket och låt den sen glida tillbaka ner i pannan.
  9. Stek i ytterligare 3–5 minuter.
  10. Vänd upp tortillan på en tallrik och servera.