De här festliga potatisbakelserna med jordärtskocka, brieost, pistagenötter och mynta blir goda tilltugg i höst.
Ingredienser
6 - 8
3 potatisar (medelstora)
2 jordärtskockor (medelstora)
1 knippe färsk mynta, finhackad (litet knippe)
2 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
1 ark smördeg (ca 250 g)
150 g brieost
1 dl pistagenötter, finhackade
1 ägg
1 tsk örtkrydda (t.ex. timjan eller oregano)
Gör så här
Värm ugnen till 185 grader.
Skala potatisarna och jordärtskockorna. Skär dem i mycket tunna skivor med hjälp av en mandolin.
Blanda potatisskivorna och jordärtskocksskivorna med hackad mynta, olivolja, salt och peppar.
Rulla ut smördegen och skär den i 6-8 kvadrater (beroende på önskad storlek på bakelserna).
Lägg ett lager av potatis- och jordärtskocksblandningen på varje smördegsruta. Varva med brieost och pistagenötter.
Avsluta med en generös bit brieost på varje.
Vik ihop smördegen till små paket och tryck försiktigt ihop kanterna så att fyllningen hålls inuti.
Vispa upp ägget tillsammans med de torkade örtkryddorna och pensla bakelserna med ägget.
Strö de resterande pistagenötterna på toppen av bakelserna.
Täcka formen med folie de första 20-25 minuterna av tillagningen för att behålla fukten.
Efter ca 20-25 minuter kan du ta bort folien och låta bakelserna gräddas i ytterligare 10-15 minuter tills toppen får en fin gyllene färg och osten smält ordentligt.
Kontrollera med en gaffel att potatisen och jordärtskockorna är mjuka innan du serverar.