Potatisbullar med fejkon

Potatisbullar med fejkon
Foto: Stefan Wettainen

Potatisbullar med fejkon

15 ingredienser

1 h

”Det här är ett enkelt och gott recept att ta till när du har kokt potatis över. Att blanda ut delar av potatisen med bönor och ärtor höjer proteinhalten.”
Om du hade serverat potatisbullarna med bacon istället för med tofu skulle klimatavtrycket ha blivit omkring fyra gånger så stort, 1,2 kilo CO2e per portion.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt vetemjöl, potatis och rapsolja.

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världsklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Potatisbullar

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 burkar cannellinibönor (á 380 g)
  • 200 g frysta ärtor, tinade
  • 1 dl kikärtsspad
  • 2 dl vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning (eller vegetabiliskt margarin)

Fejkon

  • 600 g fast tofu (naturell)
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk liquid smoke
  • 1 msk ljus sirap (eller honung)
  • 1,5 msk rapsolja

Till servering

  • 300 g lingon (färska eller frysta och tinade)
  • färsk kruspersilja, finhackad

Gör så här

Fejkon

  1. Dela tofun i två stora skivor. Vira in dem i hushållspapper och lägg dem i press 30 minuter mellan två tallrikar, med en tyngd på den översta tallriken. På så sätt pressas överflödig vätska ut och tofun blir fastare.
  2. Skär därefter tofun i tunna skivor och lägg i en plastpåse tillsammans med soja, liquid smoke, sirap/honung och rapsolja. Låt marinera minst 30 minuter, gärna längre.

Potatisbullar

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk (eller ta överbliven kokt potatis om du har).
  2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Lägg över potatis och bönor i en stor skål eller kastrull och mosa dem med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress.
  3. Blanda ner ärtor, kikärtsspad och mjöl och blanda till en fast smet. Om smeten är för blöt och svår att forma biffar av, tillsätt lite mer mjöl. Smaka av med salt och peppar.
  4. Forma platta bullar med händerna och stek på medelhög värme i rapsolja eller vegetabiliskt margarin till de fått fin färg på båda sidor.
  5. Stek under tiden också fejkonet. Häll ner tofun och all marinad i en stekpanna på medelhög värme. Stek tills all vätska försvunnit och tofun fått fin färg.
  6. Servera potatisbullarna med fejkon och lingon. Toppa med finhackad kruspersilja.