Potatisstekt röding med hollandaisesås

Potatisstekt röding med hollandaisesås
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Potatisstekt röding med hollandaisesås

20 ingredienser

Lyxig rätt med röding där fisken får en frasig "panering" då den steks på en bädd av tunt skivade potatisar. Till rödingen bjuds det på kokta och citrondressade primörer samt hollandaisesås.

Ingredienser

portioner

Potatisstekt rödingfilé

  • 2 rödingfiléer, med skinn (stora filéer)
  • 8 mandelpotatisar
  • matolja
  • salt
  • svartpeppar

Hollandaissås

  • 3 äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • 300 g smör
  • salt

Citrongrönsaker

  • 2 broccoli
  • 1 blomkål (liten)
  • 2 morötter
  • 200 g purjolök
  • olivolja
  • 0,5 citron, skalet

Garnering

  • dillvippa
  • krasse
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här

Röding

  1. Skinna rödingen och skär till portionsbitar.
  2. Salta och peppra fisken på båda sidor.
  3. Skiva potatisen tunt på mandolin.
  4. Häll i lite matolja i en kall stekpanna. Lägg i potatisen ca 9 skivor fint varvat.
  5. Lägg på fisken och sätt på spisen.
  6. Stek på medelvärme tills potatisen är krispig och fisken är klar (OBS stek bara på en sida). Servera direkt.

Hollandaisesås

  1. Värm äggulor, citronsaft och vatten under vispning tills det tjocknar. Vispa försiktigt i smöret. Smaksätt med salt

Citrongrönsaker

  1. Koka upp saltat vatten. Skär grönsakerna i mindre bitar. Koka först morot, broccoli och blomkål och sist purjolöken. Sila bort vätskan och smaka av med olivolja och citronskal.

Servering

  1. Lägg upp snyggt enligt bild och garnera med dillvippor och krasse. Avsluta med att ringla på olivolja och dra ett varv med pepparkvarnen.