Pumpacookies

Pumpacookies
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Pumpacookies

10 ingredienser

50 min

Härligt sega i mitten och perfekt knapriga i kanterna. Helt omöjliga att bara ta en av. 

Recept på pumpapuré hittar du här.

Ingredienser

portioner stycken
  • 2 dl pumpapuré
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,75 dl brunt farinsocker
  • 1 ägg, rumsvarmt
  • 4,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 200 g mörk choklad, grovhackad (eller mörka chokladknappar)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Tillsätt pumpapurén och vispa ihop.
  6. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  8. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  9. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 25 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  10. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  11. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!