Purjolök med vinägrett

Purjolök med vinägrett
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Purjolök med vinägrett

10 ingredienser

20 m

Kokt purjolök med vinägrett är en enkel men smakfull rätt som lyfter fram purjolökens milda och söta smak. Perfekt som en lätt förrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.

Ingredienser

portioner
  • 2 purjolökar (små)
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 förp tomat (blandade sorter)
  • 1 knippe gräslök
  • salt
  • ca 0,5 krm strösocker
  • svartpeppar
  • 2 msk solroskärnor, rostade
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Putsa purjolöken och dela den på mitten.
  2. Lägg purjolöken i en sauteös med lite vatten, salt och en nypa socker. Ringla även över lite olivolja.
  3. Koka purjolöken under lock på mycket låg värme i ca 5 minuter. Låt sedan svalna.
  4. Ta vara på oljan i pannan och lägg purjolöken på ett fat.
  5. Gör en vinägrett av oljan genom att tillsätta vinäger och lite extra olja.
  6. Tärna tomaterna och skär upp gräslöken.
  7. Blanda ner tomater och gräslök i vinägretten.
  8. Slå sedan vinägretten över purjolöken och toppa med solroskärnor.
  9. Avsluta med lite körvel.