Rå hälleflundra med inkokt shiitake och yuzumajonnäs

NYHET
Rå hälleflundra med inkokt shiitake och yuzumajonnäs
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Rå hälleflundra med inkokt shiitake och yuzumajonnäs

18 ingredienser

Elegant förrätt med hälleflundra sashimi-style med inkokt shiitakesvamp, yuzumajonnäs och yuzuponzu med brynt smör.

Ingredienser

portioner

Hälleflundra och garnering

  • 160 g hälleflundra
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 50 g forellrom
  • 50 g glasört (salicorn)
  • färsk koriander

Yuzumajonnäs

  • 30 g yuzujuice
  • 1 dl majonnäs
  • salt

Yuzuponzu med brynt smör

  • 30 g yuzu
  • 50 g dashi
  • 50 g shiro shoyu (vit soja)
  • 50 g smör

Inkokt shiitake

  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl ättiksprit 12 %
  • 50 g shiitakesvamp
  • 10 g färsk ingefära

Gör så här

Hälleflundra och garnering

  1. Hacka hälleflundran i små bitar, smaka av med salt och olivolja innan servering.
  2. Plocka koriandern i mindre bitar.
  3. Garnera rätten med sesam, forellrom och salicorn.

Yuzumajonnäs

  1. Blanda yuzu i majonnäsen, smaka av med salt.

Yuzuponzu med brynt smör

  1. Blanda ingredienserna och smaka av, späd ev med lite vatten.
  2. Bryn smöret, toppa rätten med brynt smör vid servering.

Inkokt shiitake

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull med lock, sjud ca 20 minuter och låt svalna innan servering.