Finns det något ljuvligare än en hemlagad ljummen rabarberkräm? Här är Marie Mandelmanns recept på egenplockad rabarber. Dessutom visar Marie hur enkelt det är att göra eget potatismjöl!
Skala 4-5 potatisar. Finriv potatisen och lägg allt i en trådsil.
Ställ en skål under silen och häll kallt vatten över potatisrivet så att stärkelsen kan sjunka ner i skålen och till botten. Låt stå och vila ett tag så allt vatten rinner igenom potatisen.
Potatismjölet kommer nu att lägga sig på botten av skålen, så häll försiktigt av vattnet efter tio minuter.
Du kan använda potatismjölet direkt och fuktigt i rabarbersoppan eller torka till senare. Lägg då upp potatismjölet på ett kaffefilter eller en linneduk och låt det torka på en varm plats.
Rabarbersoppa
Skölj och skiva rabarbern.
Koka upp vatten, socker och eventuellt lite kardemumma i en kastrull. Tillsätt rabarber och lite kvanne. Låt koka tills rabarbern är lagom mjuk, ca 15 minuter.
Red av krämen med potatismjöl utrört i lite kallt vatten och koka ytterligare 1–2 minuter. Strö ytterligare lite socker över krämen innan servering.
Servera rabarberkrämen ljummen eller kall med mjölk.