Rådjurscarpaccio

Rådjurscarpaccio
Foto: Tv4

Rådjurscarpaccio

14 ingredienser

1 h

Rådjurscarpaccio med parmesankrisp och örtolja blir en festlig förrätt att inleda kvällen med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parmesankrisp

  • 50 g parmesanost, finriven

Örtolja

  • 0,5 dl rapsolja (från Klevs gård)
  • 0,5 kruka basilika

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 0,5 dl rapsolja (från Klevs gård)
  • salt
  • peppar

Carpaccio

  • 300 g rådjursfilé, fryst ryggfilé (går även bra med innerlår)
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Servering

  • krasse, finklippt
  • pinjenötter, rostade
  • trattkantareller, syltade

Gör så här

Parmesankrisp

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Finriv parmesanosten och fördela i små högar, ca 1 msk i varje.
  3. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter, håll uppsikt så att de inte blir brända.
  4. Låt kallna innan du smular sönder dem något.

Örtolja

  1. Mixa rapsolja och basilika med en stavmixer så att det blir slät.
  2. Häll upp örtoljan på en dressingflaska.

Majonnäs

  1. Blanda äggulan och vinäger.
  2. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll upp majonnäsen på en dressingflaska.

Carpaccio

  1. Tina filén i kylskåpet över natten, det blir mycket enklare om den är halvtinad när den skärs upp.
  2. Skär filén i 1 mm tunna skivor. Om det är svårt att skära köttet tunt så går det bra att trycka till skivorna lite med kniven. Du kan även täcka skivorna med plast och pressa dem tunna med en kastrull eller liknande.
  3. Lägg skivorna sida vid sida så att de täcker en förrättstallrik.
  4. Strö över flingsalt och några tag med svartpepparkvarnen.

Servering

  1. Ringla örtolja och majonnäs över köttet.
  2. Dekorera med pamesankrisp, krasse, pinjenötter och syltade trattkantareller.