Raggmunk på jordärtskocka med grönkålssallad

koket.se
Raggmunk på jordärtskocka med grönkålssallad
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Raggmunk på jordärtskocka med grönkålssallad

13 ingredienser

40 min

Frasiga raggmunkar är en underbar husmansklassiker. Här i en modern version med riven jordärtskocka i smeten och en ljummen grönkålssallad med svamp till.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner

Raggmunk

  • 5 jordärtskockor, skalade och rivna
  • 3 fasta potatisar
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • salt
  • smör, till stekning

Grönkålssallad

  • 300 g grönkål, plockade blad och strimlad stjälk
  • 200 g skogschampinjoner, kvartade
  • 1 gul lök, strimlad
  • olja, till stekning

Till servering

  • 2 dl rårörda lingon, till servering
  • 2 dl vispgrädde, till servering

Gör så här

  1. Skär potatisen i grova bitar. Mixa potatis med ägg, mjöl och mjölk i en matberedare. Tillsätt riven jordärtskocka och smaka av med salt. Låt smeten stå och svälla medan du fortsätter med grönkålssalladen.
  2. Stek plockade grönkålsblad och finstrimlad stjälk i olja in en stekpanna. Tillsätt ca 1 dl vatten. Lägg på lock och låt småkoka ca 2 minuter. Ta upp grönkålen och lägg på ett fat.
  3. Stek champinjoner och lök i olja och smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grönkålen och blanda runt. Varmhåll grönkålssalladen medan du steker raggmunkarna på 100 grader i ugnen.
  4. Stek raggmunkarna i smör och olja på medelhög värme i en stekpanna.
  5. Servera raggmunkarna med ljummen grönkålssallad och rårörda lingon. Ringla över ovispad grädde. Extra gott kan det bli med några droppar brynt smör från pannan.