Ragu på hare med kantareller och pappardelle

Ragu på hare med kantareller och pappardelle
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Ragu på hare med kantareller och pappardelle

19 ingredienser

Ett mustigt långkok på hare och rött vin. Bjud med färsk pasta, säsongens svamp och parmesan.

Ingredienser

  • 2 harlår (har man harsteken också så kan man toppa ragun med den när ragun är klar, harsteken steks i stekpanna till medium)
  • 4 bananschalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 persiljerötter
  • 1 morot
  • ca 4 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port pappardelle, färsk
  • 300 g kantareller (är det inte säsong så använd någon annan god svamp)
  • 40 g färsk persilja
  • smör
  • parmesanost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Bryn harlåren i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Skala och skär bananschalottenlök (lägg en bananschalottenlök åt sidan), persiljerot, vitlök och morot i grövre bitar. Skala och finhacka den sista bananschalottenlöken, lägg åt sidan då denna ska användas vid servering.
  2. Lägg harlår samt alla grönsaker i en stor gryta eller kastrull. Häll på rödvin så att det täcker. Lägg i lagerblad, timjan och rosmarin. Låt koka upp, sänk därefter värmen och låt koka i ca 1 timme. Köttet ska bli mört och ramla av benen, är det inte det efter en timme, koka vidare.
  3. Sätt på en stor och vid kastrull med ordentligt saltat vatten till pastan.
  4. Rensa kantarellerna ordentligt. Hacka persiljan.
  5. Plocka upp harlåren och grönsakerna när låren är färdigtillagade. Koka ner såsen.
  6. Plocka köttet från benen. Skär ner de kokta grönsakerna till en storlek du tycker om.
  7. Vispa i lite smör i såsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg sedan tillbaka köttet och grönsakerna i grytan, koka upp och toppa med den finhackade bananschalottenlöken.
  8. Stek kantarellerna i mycket smör i en vid panna tills gyllene.
  9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. När pastan är al dente lyfter du upp pastan och lägger den i pannan med svampen. Stek ihop några minuter.
  10. Strö över persiljan.
  11. Lägg pastan i en djup skål, toppa med lite riven parmesan, lägg på ragun