Skala potatisen. Krossa vitlöksklyftan och lägg i en kastrull tillsammans med smör, vatten, timjan och salt.
Sjud potatisen i smörblandningen i ca. 20-30 minuter, känn efter med en sticka under tiden. Potatisen ska vara genommjuk, men ändå med ett litet motstånd.
Musslor
Skölj och rensa blåmusslorna noggrant. Skala och skiva löken grovt, och koka upp löken tillsammans med vitt vin, vatten och timjan.
Musslorna är färdiga när alla har öppnat sig, släng bort de som inte har öppnat sig.
Sila av musslorna och spara buljongen. Plocka ur musslorna ur skalen och kyl ner.
Häll tillbaka buljongen i en kastrull och reducera den med ungefär hälften. Den ska ha en kraftig smak av musslor.
Vispa äggulorna och tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en jämn stråle. Viktigt att alla ingredienser håller en jämn temperatur. Slutresultatet ska vara en tjock majonnäs. Smaka av majonnäsen med vinäger och salt.
Koka upp musselbuljongen och montera ned majonnäsen i buljongen under konstant vispning. Smaka ev. av med mer salt och håll ljummen.
Salta pilgrimsmusslorna och stek i olja i varm panna, ca. 1-1,5 minut på varje sida.
Blanda de kalla musslorna med musselmajonnäsen och vänd ihop med finskuren gräslök.
Arrangera musselragun, pilgrimsmusslorna, potatisen i en djup tallrik, garnera med tunt skivad gurka och plockad dill.