Råmarinerad uer med halstrad pilgrimsmussla, edamamesalsa och kallpressad majonnäs

POPULÄRT
Råmarinerad uer med halstrad pilgrimsmussla, edamamesalsa och kallpressad majonnäs- NY
Foto: TV4
Erik Hammar
Erik Hammar

Råmarinerad uer med halstrad pilgrimsmussla, edamamesalsa och kallpressad majonnäs

20 ingredienser

45 m

Eriks recept på förrätt från finalen i Sveriges mästerkock 2018. Råmarinerad fisk med edamamebönor, kallpressad majonnäs, stekt kavring och forellrom. En perfekt kombination av textur och smaker!

Tips! Det går bra att göra majonnäsen på 2 dl Hellmann's majonnäs blandat med 3 msk kallpressad rapsolja, istället för att slå egen.

Ingredienser

portioner

Kallpressad majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • salt

Uer

  • 300 g uerfilé
  • 1 citron, saften
  • flingsalt

Kavringskrisp

  • 4 skivor kavring
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk smör

Edamamesalsa

  • 1 gurka
  • 10 skidor edamamebönor
  • 2 salladslökar
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt

Garnering

  • 60 g forellrom
  • körvel
  • ev röd oxalis

Gör så här

Kallpressad majonnäs

  1. Blanda ägg, senap och vinäger i en bunke och tillsätt rapsoljan i en tunnstråle under hård vispning. Tillsätt sedan den kallpressade oljan på samma sätt. Smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger. Lägg i spritspåse och håll kylt till servering.

Uer

  1. Skär upp Uern i 2x2 cm bitar och lägg i en bunke. Marinera med saften från citronen, och några nypor salt i ca 45 minuter. Fisken är då ”tillagad”.

Brödcrust

  1. Smula ner brödet i mindre bitar i en matberedare och mixa hårt tills det nästan är ett pulver. Hetta upp en torr panna och rosta brödet i ca 1 minut, tillsätt sedan en dryg msk rapsolja och rosta i ca 2 minuter till. Gå ner med en klick smör och rosta tills brödsmulet är riktigt krispigt. Lägg på lite hushållspapper till servering.

Edamebönssalsa

  1. Skala och kärna ur gurkan, samt tärna upp den i fina kuber och lägg i en skål. Finskär den gröna delen på salladslöken och lägg med gurkan. ”Ploppa” ut edamamebönorna från skalet och lägg i skålen. Dressa med olivolja och en nypa salt precis innan servering.

Servering

  1. Lägg uern i djupa tallrikar och spritsa ut några fina toppar majonnäs runt fisken. Sprid gurksalladen runt om och toppa med brödkrisp och plockade örter. Dra några drag med pepparkvarnen och garnera med körvel eller annan god ört.