Råriven äppelpaj

Råriven äppelkaka
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Råriven äppelpaj

8 ingredienser

2 h

Mandelmanns äppelpaj med mördegsskal och en fyllning på rivna äpplen blir så saftig och riktigt god. Bjud gärna med vaniljsås. Mängden socker går att justera efter hur syrliga eller söta äpplen du har i. 

Tips! Stoppa in formen med pajdegen i kylskåpet under tiden som fyllningen görs. Då sjunker den inte ihop i ugnen sedan.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 5-6 äpplen
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i kylen i ca 1 timme.
  2. Kavla sedan ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter, eller i en stekpanna av gjutjärn om man inte har någon form. Ställ i kylen medan fyllningen görs.

Fyllning

  1. Riv äpplena grovt med skalet tills man kommit upp till 7.5 dl. Det går även att blanda äpplena med till exempel rivna kvitten.
  2. Vispa därefter ihop smör, socker och ägg till en smet och blanda i de rivna äpplena. Fördela fyllningen jämt i formen och grädda sedan mitt i ugnen i ca 30 minuter i 225 grader.
  3. Pajen kan se lite flytande ut när den är klar men fyllningen stelnar efter ett tag när den svalnat.