Regnbågslax à la Astrid

Regnbågslax à la Astrid
Foto: Tv4

Regnbågslax à la Astrid

Av: Astrid - Bollnäs

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

35 m

Regnbågslax med pressad potatis och två kalla såser är alltid en välsmakande rätt som passar vid alla tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Laxen

  • 4 bitar regnbågslax, med skinn á 170 gram
  • 2 msk havssalt
  • 1 msk citronpeppar
  • 1 kapris
  • smör, till stekning
  • 8 babymorötter

Pressad potatis

  • 800 g potatis
  • 2 msk salt
  • 1 tsk flingsalt

Inlagd färsk gurka

  • 1 msk ättika
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 gurka

Sås nr 1

  • 3 dl crème fraîche
  • 4 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk röd stenbitsrom, MSC-märkta
  • 500 g oskalade räkor, MSC-märkta
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 msk capris, hackade
  • 0,5 krm citronpeppar

Sås nr 2

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl hjortronsylt

Gör så här

Lax

  1. Ta bort alla ben ur fisken. Blanda kryddorna och gnid in fisken med kryddorna och lägg dem i en plastpåse i kylen cirka 3 timmar.
  2. Stek sedan fisken i stekpanna med köttsidan först cirka tre minuter, sen på skinnsidan cirka fem minuter tills fisken har nått cirka 53-55 grader.

Pressad potatis

  1. Skala potatisen och koka i saltat vatten. Töm av vattnet och låt potatisen vila någon minut.
  2. Pressa potatisen i en potatispress direkt på tallriken och strö över lite flingsalt.

Inlagd färsk gurka

  1. Blanda ättikssprit, socker och vatten. Hyvla gurkan tunt och lägg in den i lagen.

Sås nr 1

  1. Blanda crème fraiche, majonnäs och citronsaft. Tillsätt stenbitsrom, räkor dill, capris och citronpeppar.

Sås nr 2

  1. Blanda crème fraiche och hjortronsylt och låt stå kallt. Cirka en halvtimme innan servering tas såsen ur kylen och får stå i rumstemperatur.

Servering

  1. Servera rätten med pressad potatis, några räkor, små morötter och kapris