Revbensspjäll, Niklas Ekstedts recept

niklas ekstedts revbensspjäll
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Revbensspjäll, Niklas Ekstedts recept

22 ingredienser

2 h

"Julbordets viktigaste för många... Den knäckigt kryddiga glazen är fantastisk!" /Niklas

Receptet är från boken Niklas jul av Niklas Ekstedt, Triumf Förlag.
 

Ingredienser

portioner

Revbensspjäll

  • 1,5 kg spareribs
  • salt
  • peppar

Glaze

  • 150 g katrinplommon
  • 2 rödlökar, skivade
  • 1 apelsin, skalad och skuren i bitar
  • 1 dl soja
  • 4 cm färsk ingefära, riven [2 msk]
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och skivad
  • 5 syrliga äpplen, skalade och rivna
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk senapsfrö
  • 2 lagerblad
  • 5 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 chipotlechilifrukt, delad
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl vinäger

Gör så här

  1. Lägg ner samtliga ingredienser till glazen i en 
kastrull och låt sjuda under lock ca 2 timmar. 
Späd ev med vatten.
  2. Sätt ugnen på 165°. Putsa bort eventuella hinnor 
från revbenen, salta och peppra, lägg revbenen i en ugnsform och rosta revbenen 30–40 minuter i ugnen eller tills köttet lossnar från benen.
  3. Ta upp lagerbladen. Mixa såsen slät, sila och 
förvara i glasburk i kylskåp. Håller ca 1 månad.
  4. Innan servering pensla på ymnigt med glaze 
och låt ribsen karamellisera på 225° 10 minuter. (Håll koll så att de inte blir brända). Dela i lagom portionsbitar och ställ ut en extra skål med sås att doppa i.