Ribollita på svenska

koket.se
Ribollita på svenska
Foto: TV4/ Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Ribollita på svenska

19 ingredienser

1 h

Ribollita är en soppa från Italien som här får en svensk twist. Perfekt rätt att njuta av både till helg och vardag.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 bröd
  • olivolja
  • 250 g rödkål, grovhackad
  • 250 g vitkål, grovhackad
  • 50 g rödlök, hackad
  • 2 selleristjälkar, hackade
  • 50 g morot, hackad
  • 6 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 850 g cannellinibönor, avrunna
  • 2 stjälkar färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk persilja, finhackad
  • salt
  • ev ost

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210 grader.
  2. Riv brödet i bitar och lägg på en plåt. Ringla över olja och blanda runt tills brödet är täckt av oljan.
  3. Rosta i ugnen i 10 minuter.
  4. Värm en gryta och tillsätt några matskedar olivolja.
  5. Låt oljan bli varm och tillsätt sedan kålen. Fäs kålen tills den mjuknat. Häll sedan upp kålen och ställ åt sidan.
  6. Fräs lök, selleri och morot i grytan i några minuter.
  7. Blanda sedan i vitlök och tillsätt tomater, vitt vin och buljong.
  8. Koka upp, mosa tomaterna med en träslev och sjud ett par minuter.
  9. Ta upp en dryg deciliter av koket och häll i en bunke tillsammans med hälften av bönorna. Mixa blandningen grovt med en stavmixer.
  10. Smaksätt grytan med timjan, lagerblad, oregano, chiliflakes och salt.
  11. Lägg ner kålen i grytan.
  12. Blanda runt i grytan, låt den koka upp och sjud sedan i 20 minuter.
  13. Tillsätt bönorna (både hela och mixade) samt med hälften av brödet. Blanda och sjud i 5 minuter.
  14. Ös upp soppan i skålar och toppa med resterande bröd och persilja.
  15. Riv över lagrad ost om du vill.